Cum vor fi monitorizate persoanele cu probleme cardiovasculare din mediul rural

Cum vor fi monitorizate persoanele cu probleme cardiovasculare din mediul rural
Publicat: 28/05/2015, 14:24

Peste 1.000 de persoane cu probleme cardiovasculare din mediul rural din județele Hunedoara, Covasna, Mureș, Alba și Iași sunt monitorizate de la distanță și păstrează legătura cu medicii specialiști cu ajutorul tehnologiei mobile.

Beneficiarii proiectului „Tehnologie pentru pacienții cu probleme cardiovasculare” sunt persoane care, din cauza distanței până la cel mai apropiat centru medical sau din lipsa fondurilor necesare, nu pot beneficia de asistență medicală de specialitate.

„În 2010 am realizat un studiu din care a reieșit că acesul la servicii medicale de specialitate este extrem de dificil pentru oamenii din mediul rural. Ne-am propus să facilităm legătura dintre oamenii din rural și medicii de specialitate. Așa a apărut programul care permite realizarea unui EKG și transmiterea rezultatului la un medic de specialitate cu ajutorul tehnologiei mobile. În cadrul acestei strategiei am realizat o colaborare cu peste 100 de medici de specialitate care primesc, cu ajutorul tehnologiei mobile, bolnavii din mediul rural, iar colegii mei ajung anul în 6.000 de gospodării. Colegii noștri văd imediat problemele oamenilor. De multe ori, o problemă medicală aduce și probleme sociale. Prin acest proiect, am reușit să intervenim pentru a aduce medicul cardiolog mai aproape de bolnav și acest lucru a fost important”, a declarat Gyorgy Peter, directorul Asociație Caritas Alba-Iulia Asistență Medicală și Socială, la conferința Mediafax Talks about Technology for Social Change, organizată în parteneriat cu Fundația Vodafone România.

Gyorgy Peter a explicat că, folosind aparate de măsurare a tensiunii arteriale, imprimante portabile, telefoane de tip smartphone și tablete, prin acest proiect se realizează deja monitorizarea tensiunii arteriale și urmărirea electrocardiogramei la domiciliu pentru 1.097 de pacienți din cele cinci județe.

Profesor dr. Vintilă Mihăilescu, de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, a precizat că doar trei la sută din drumurile comunale din România sunt dezvoltate, ceea ce însemnă izolarea populației rurale.

„Vulnerabilitatea, generic vorbind, este izolarea. Boala în sine este izolarea, dar, dincolo de asta, avem și izolarea economică, geografică, socială și asta constituie problema fundamentală a sănătății și a satisfacției de viață, care este cea mai scăzută din Europa. Telemedicina poate să ajute pacientul universal, prin conectarea permanentă a indivizilor la servicii medicale. Vorbim aici de pacientul invizibil, denumit astfel pentru că nu are acces la servicii și, nesolicitându-le, nu îl știm, iar el rămâne în această izolare. Telemedicina, generic vorbind, poate face o terapie a singurătății prin conectare, comunicare, care înseamnă mai mult decât tratament medical, adică implică și statul de vorbă, tratarea efectelor psihologice, care sunt jumătate din boală”, a arătat Vintilă Mihăilescu.

Și președintele onorific al Fundației Vodafone România, Irina Margareta Nistor, a subliniat importanța telemedicinei, arătând că aceasta ar putea fi la fel de utilă și în mediul urban, unde oamenii ar putea evita cozile de la ușa cabinetelor medicale.

„Mi se pare extrem de important că există telemedicina, pentru că și în viața reală, atunci când mergi la medic, stai la cozi interminabile”, a spus Irina Margareta Nistor.

Proiectul „Tehnologie pentru pacienții cu probleme cardiovasculare” face parte din programul „Mobile for Good” al Fundației Vodafone România. Până acum au fost dezvoltate 11 proiecte, naționale și regionale, de care beneficiaza mii de persoane care, datorita tehnologiei, au o viață mai bună.

„La începutul acestui an, am avut o rundă de finanțare de tipul open call for proposals, în cadrul căreia am primit 71 aplicații și am selectat opt proiecte noi, în valoare totală de peste jumătate de milion de euro. Toate aceste proiecte urmează să înceapă în maxim o lună”, a declarat directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța.

Selecția proiectelor „Mobile for Good” se realizează prin runde de finanțare anuale. Organizațiile non-guvernamentale care au în plan utilizarea tehnologiei mobile pentru rezolvarea unor probleme reale, în domeniile educație și sănătate, și în beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social și economic, pot aplica astfel pentru finantare.

Fundația Vodafone România a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 20 milioane de euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere. Fundația Vodafone România este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată